Petak, Svibanj 25, 2018
pitanja

Da li kvare post kapi za oči,nos,uho


kapiKapi za nos

Nosni otvor spojen je sa grlom i moguće je da putem nosa tekućina dospije do želuca, zato je potrebno pojasniti da li stavljanje kapi u nos kvari post ili ne.

Većina savremenih učenjaka je stanovišta da stavljanje kapi u nos kvari post, jer tekućina koja se stavi u nos prolazi do grla i zatim do želuca. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Pretjeruj prilikom ispiranja nosa osim kada postiš", a stavljanjem kapi, tekućina prodire u nos dublje nego prilikom ispiranja nosa, i to je poput pretjerivanja u ispiranju, naročito ako se ukapa veća količina kapi.

Drugo mišljenje, koje je podržala skupina savremenih učenjaka, jeste da stavljanje kapi u nos ne kvari post, jer najveći dio kapi odlazi u disajni sistem i nosne džepove, a količina koja stigne do grla i eventualno do želuca je vrlo mala i tolerira se, analogno maloj količini tekućine koja stigne do želuca ispiranjem usta. Ovo mišljenje odabrao je Islamski pravni kolegij uz uvjet da postač ne proguta tekućinu koja dođe do grla nakon stavljanja kapi, a ako je proguta, post mu je pokvaren.

Kapi za uho

Uho nije povezano sa grlom i tekućina koja se stavi u njega ne dopire do grla, osim u slučaju da ušne opne budu oštećene i probijene. Prema tome, stavljanje kapi u uho ne kvari post, jer to nije vid hrane ili pića i ne dopire do grla i želuca. Ako su pak ušne opne oštećene i probijene, onda postoji mogućnost da kapi dođu do grla, međutim, tekućina koja bi eventualno prolaskom kroz ušne opne dospjela do grla je vrlo mala i neznata tako da se ona tolerira i neće pokvariti post.

Kapi za oči

Oko je putem nosa spojeno sa grlom i stavljanjem kapi u oko postoji mogućnost da dođu do grla. Da li time postač kvari post ili ne, savremeni učenjaci imaju različite poglede. Dio učenjaka mišljenja je da će stavljanje kapi u oči pokvariti post, međutim većina učenjaka je stanovišta da to neće pokvariti post, jer tekućina koja bi eventualno stigla do grla je vrlo neznatna i nije veća od tekućine koja ostaje na grlu prilikom ispiranja usta. Među stručnjacima medicine postoji mišljenje da je nemoguće da kapi stavljene u oči dođu do grla, a osjećaj gorčine koji čovjek osjeti u grlu nije posljedica dolaska kapi, nego je to reakcija centra za okus nakon što je tijelo upilo stavljene kapi.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

PITANJA I ODGOVORI

POSJETITE MINBER.BA