Ponedjeljak, Svibanj 21, 2018
ramazanski_savjeti

Smijem li odgoditi ramazanski post zbog nadolazećih ispita?


ispitiPitanje: S obzirom na to da sam student i da mi prelazak u drugu godinu zavisi od septembarskih rokova, zanima me da li mi je opravdano da ne postim ovaj ramazan koji se poklapa sa mojim ispitnim rokovima i vremenom kad trebam učiti? Naravno, nadoknadio bih propušteni post poslije ispita (kad postim ne mogu da učim, jer glad čini svoje, mada znam da nije isto postiti za ramazan i izvan mjeseca ramazana). Moji roditelji ne rade tako da mi je bitno da očistim godinu, jer obnova bi koštala moje roditelje koji ionako nemaju primanje.

Odgovor: Allah Uzvišeni upotpunio je Svoju vjeru i učinio je post mjeseca ramazana jednim od temelja vjera. Prenosi Ibn Omer, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Islam se temelji na pet principa: svjedočenju da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov poslanik, obavljanju namaza, davanju zekata, hadždžu i postu mjeseca ramazana.“ (El-Buhari, 8; Muslim, 16)

Pored toga što je Allah upotpunio Svoju vjeru, također ju je učinio jednostavnom i lahkom za prakticiranje. Kaže Uzvišeni: ''I u vjeri vam nije ništa teško propisao.“ (Prijevod značenja Hadždž, 78)

Također, Allah je određenim skupinama dao olakšicu kada je u pitanju post mjeseca ramazana. Tako nije obaveza postiti putniku, dojilji i trudnici koje strahuju da će se post negativno odraziti na njihovo zdravlje ili zdravlje djeteta, potom starijoj osobi i bolesnom. Shodno ovome, tebi nije dozvoljeno da ne postiš dane ramazana zbog učenja za ispite, jer ne spadaš ni u jednu navedenu kategoriju.

Pitanje slično ovom postavljeno je Stalnoj komisiji za fetve koja je dala sljedeći odgovor: ''Nije dozvoljeno da ne postite zbog onoga što ste naveli, jer ne spadate niti u jednu skupinu osoba koje su izuzete iz obaveze posta u ramazanu.“ (10/240)

Ovako su odgovorili i šejh Abdul-Aziz ibn Baz, šejh Muhammed ibn Salih Usejmin i šejh Salih ibn Fevzan Alu Fevzan.

Neophodno je da čovjek svoj život zasniva na zadovoljstvu Allaha Uzvišenog i da mu to bude prioritet. Čovjeku koji ispunjava obaveze prema Allahu, On daje bereket i snagu u  životu.

U ovakvim okolnostima nužno je primijeniti princip planiranja i usklađivanja obaveza, što u ovom slučaju podrazumijeva određivanje vremena za učenje ili u jutarnjim satima, dok je tijelo odmorno, ili navečer poslije iftara. Nema sumnje da je stjecanje znanja važno, međutim, siguran sam da je moguće isplanirati vrijeme i tako uskladiti i post i učenje. U prilog tome govori i činjenica da su muslimani na našim, a i drugim prostorima, od davnina radili i stjecali opskrbu u ljetnim danima, ali ih to nikada nije spriječilo da poste.

Dovi Allahu i osloni se na Njega, jer je On jedini koji snagu daje.

Odgovorio: Sead Kumro, student završne godine Fakulteta hadisa u Medini časnoj.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

RAMAZANSKI SAVJETI

POSJETITE MINBER.BA