Četvrtak, Svibanj 24, 2018
ramazanski_savjeti

ŠTA ZNAČI DOŽIVJETI RAMAZAN ?


ramazan-Mnogi i nisu svjesni šta to znači doživjeti mjesec ramazana. To nam najbolje pojašnjava sljedeći hadis.

Ebu Selema Abdurrahman prenosi od Talhe b. Ubejdullaha, radijallahu anhu, da su dva čovjeka iz Belijja koji su zajedno primili islam, došli kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem,. Jedan od njih dvojice se više trudio i bio vredniji u činjenju dobrih djela. On je izašao da se bori na Allahovom putu i poginuo kao šehid. Drugi je živio još jednu godinu i umro.

Ja sam (govori Talha) u snu vidio kao da sam pred vratima Dženneta, kad odjednom ugledam njih dvojicu. Iz Dženneta je izašao neko i dozvolio onom što je poslednji umro da uđe. Poslije je opet izašao i dozvolio i onom drugom što je pao kao šehid da uđe. Zatim se vratio i meni rekao: “Vrati se, tebi još nije došlo vrijeme.” Kada se probudio ujutru, Talha je to pričao ljudima pa su se ljudi čudili.

To je stiglo do Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa su mu ispričali šta je i kao je bilo u snu. On ih je upitao: “I šta vam je tu čudno?” Oni su rekli: “Allahov poslaniče! Ovaj se više trudio u činjenju dobrih djela, a i pogunuo je kao šehid, a ovaj drugi je ušao u Džennet prije njega.”

On im je rekao: “Zar ovaj nije živio još jednu godinu poslije ovog?”„Jeste“, rekoše oni. On im reče: “Zar nije doživio još jedan ramazan pa ga ispostio, pa klanjao toliko namaza i učinio toliko i toliko sedždi tokom te godine?”„Svakako“, rekoše.

On im reče: “Razlika između njih je veća nego razlika između nebesa i zemlje.”

Hadis bilježi Ibn Madže, šejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim. Pogledaj: ‘Sahih ve daif Ibn Madže’ 8/ 425 str., broj hadisa: 3925.

Pezić ElvedinAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

RAMAZANSKI SAVJETI

POSJETITE MINBER.BA