Ponedjeljak, Svibanj 21, 2018
ramazanski_savjeti

Ramazan - mjesec oprosta


Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova.Neka je selam i salavat na Muhammeda Allahovog Poslanika, na njegovuorodicu, na njegove drugove (ashabe) i na sve sljedbenike muslimane.
Nastupio nam je casni mjesec i velicanstven doživljaj. To je mjesec Ramazan u kojem je objavljen Kur'an, kao uputa ljudima, jasan vodic pravom putu. Njegova prva trecina je milost, druga je oprost, a treca je oslobodjenje Allahovih robova od vatre.


Uzvišeni je odlikovao mjesec Ramazan u odnosu na druge mjesece mnogim prednostima. Poslanik, s.a.v.s., kaže: «Mom ummetu (mojim sljedbenicima) dato je pet odlika u Ramazanu, a tako nešto nije dato ni jednom narodu prije mog ummeta:
- Zadah iz usta postaca draži je ugodniji Uzvišenom Allahu od mirisa miska;
-Meleki za postace mog ummeta mole oprost sve dok se ne omrse;
-Allah Uzvišeni, svaki dan ukrašava za njih Džennet i govori: «Još malo, i od mojih robova ce biti otklonjena svaka briga i uznemiravanje i oni ce uci u tebe».
-Onemogucuju se sve šejtanske spletke, pa ne mogu ciniti ono što inace uobicajeno rade; -Bice im oprošteno u zadnjoj noci... Neko upita «Je li to noc Lejletu-l-kadr, o Allahov Poslanice?", a on odgovori: «Ne, nego kada neki radnik svoj posao do kraja uradi, onda mu se za taj posao isplati naknada i placa.»

VRIJEDNOST POSTA

1. U mjesecu Ramazanu otvaraju se džennetska vrata, a zatvaraju džehennemska, šejtani se vezuju u lance. «Kada dodje Ramazan, otvaraju se džennetska vrata, a zatvaraju džehennemska, a šejtani se vezuju». (Buharija i Muslim).
2. Post štiti vjernika i vjernicu od vatre. Reusulullah, a.s., je rekao: «Post je štit od vatre,
kao što je štit nekoga od vas cuvao u borbi».
3. Jedan dan posta udaljava lice postaca od džehennemske vatre za rastojanje od sedamdeset godina hoda.
4. Nagrada posta ima neprocjenjivu vrijednost.
Kaže Poslanik, a.s.: «Allah kaže: »Sve aktivnosti covjeka su njegove, osim posta, post je Moj i Ja za njega dajem nagradu.» (Prenosi Muslim,
Ahmed i Nesai).
5. «U Džennetu ima jedna kapija koja se zove Rejjan. Na sudnjem danu kroz nju ce ulaziti samo postaci i niko više. Kada oni na nju udju, kapija ce se zatvoriti i više niko na nju nece moci uci.» (Buharija i Muslim).
6. Dova postaca se ne odbija, a pogotovo pred iftar. Rekao je Poslanik, a.s.: «Postacu
nece biti odbijena ni jedna dova koju uputi Allahu prilikom iftara.» (prenosi Ebn Madže)
7. U njemu je noc vrjednija od 1000 mjeseci, to je Lejletu-l-kadr. Poslanik, a.s., je rekao: «Ljudi dolazi nam velicanstven mjesec, mjesec pun bereketa, u kojem ima jedna noc vrjednija od 1000 drugih mjeseci».

SMISAO POSTA

Smisao posta se ogleda u višestrukim duhovnim, socijalnim i zdravstvenim koristima:

1. U duhovnom smislu post jaca volju i izdržljivost, uci obuzdavanju i suzbijanju prohtijeva, ulijeva i razvija osjecaj bogobojaznosti. Kaže Uzvišeni Allah: »0 vjernici!
Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili». (El-Beqare, 183.)
2. U socijalnom smislu post medju svim pripadnicima Islama ulijeva osjecaj pravednosti i jednakosti. S jedne strane, razvija osjecaj samilosti i težnje za etickim vrijednostima, a s druge strane, društvo cuva u cjelini od svakojakih zala i poroka.
3. U zdravstvenom smislu post procišcava crijeva, jaca želudac, uklanja štetne naslage iz organizma, smanjuje gojaznost i preopterecenost stomaka satom. Poslanik s.a.v.s. je rekao: »Postite, bicete zdravi».

PROPIS RAMAZANSKOG POSTA

Post je propisan druge godine po Hidžri. Ramazanski post je stroga obaveza propisana Kur'anom i sunnetom i idžmaom (jednoglasnim mišljenjem) islamskog ummeta.

RUKNOVI POSTA

1. Nijjet donijeti, tj. Srcem odluciti da se posti, ukoliko se radi o obaveznom postu. Nijjet je potrebno donijeti nocu. prije zore, jer je Allahov Poslanik, a.s. rekao: «Onaj ko ne zanijjeti post nocu, prije zore, taj i nema posta.« (Tirmizi)
2. Imsak tj. ustezanje od jela, pica, spolnog odnosa i svega drugog što kvari post.

ŠTA KVARI POST?

1. Jelo i pice
Onaj ko pokvari post jelom i picem dužan je napostiti te done. Pod ovim se podrazumijeva namjerno jedenje i pijenje. Medjutim ako bi neko jeo ili pio u zaboravu ili greškom, ne mora napostiti. Poslanik, a.s., je rekao: «Ko zaboravi da posti, pa pojede nešto ili se napije vode, neka nastavi sa postom, jer Allah ga je nahranio i napojio».
2. Poslanik, a.s., je rekao:
«Koga nadvlada nagon za povracanjem, nije dužan napostiti, ali ako neko namjerno prouzrokuje povracanje, neka naposti taj dan».
3. Hajz i Nifas
Ako žena dobije menstruaciju ili se porodi, pa makar se to desilo na trenutak prije zalaska sunca, post je pokvaren i nužno ga je napostiti.
4. Namjerno izazivanje izlaska sjemena (ejakulacija).

ŠTA JE POSTACU DOZVOLJENO ?

1. Postacu je dozvoljeno kupanje i rashladjivanje vodom.
2. Podvlacenje surme i upotreba kapi za oci i slicno dozvoljeni su pa makar osjetio ukus u grlu, ali je bolje to odgadjati do uvecer.
3. Poljubac postaca. U hanefijskom mezhebu poljubac je mekruh samo ako izazove strast, ali u svakom slucaju za postaca je bolje ostaviti se toga.
4. Injekcije bez obzira davala se u venu ili negdje drugo, ali da nije hranjive prirode.
5. Puštanje krvi. Postacu je dozvoljeno puštanje krvi, osim ako to utice na fizicko slabljenje postaca. Davanje krvi za laboratorijske analize i slicno je dozvoljeno.
6.Ispiranje usta i nosa. Dozvoljeno je ispiranje usta i nosa ali je mekruh u tome pretjerivati.
7. Stvari od kojih se ne može cuvati, a dozvoljene su kao na primjer: gutanje pljuvacke, prašina koja je na putu, slina itd.
8. Postacu je dozvoljeno da osvane džunup, kao što je dozvoljeno ženi koja je bila u hajzu ili nifasu, pa joj je prestalo krvarenje, da zaposti prije kupanja, a kupanje može odgoditi do iza zore, s tim mora zanijetiti post, a kupanje mora obaviti prije isteka namaskog vremena.

TRAŽENJE NOCI KADRA (NAJVRIJEDNIJE NOCI)

Lejletu-l-kadr bolja je od 1000 mjeseci. Ona se nalazi u zadnjih deset neparnih noci Ramazana. Od Aiše, r.a., se prenosi da je rekla: «Rekla sam - 0 Allahov Poslanice, kada bih znala u kojoj je noci Lejietu-l-kadr, šta bih u njoj cinila? - a on je odgovorio - Reci, Allahu moj, Ti si Onaj koji opraštaš, voliš da opraštaš, pa mi oprosti».
(Buhari i Muslim). Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: «Ko posti Ramazan, vjerujuci nadajuci se nagradi, oprošteni su mu (mali) grijesi koje je do tada pocinio». (Muttefequn alejhi).

Braco muslimani i sestre muslimanke, iskoristite mjesec Ramazan, iskreno cineci tevbu Allahu Uzvišenom. Možda nam se ova prilika nece drugi put ponoviti. Zaista onaj ko se iskreno ne pokaje u Ramazanu, u mjesecu kada su šejtani okovani
u lance kada ce to uciniiti...?!Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

RAMAZANSKI SAVJETI

POSJETITE MINBER.BA