Utorak, MARCH 19, 2024
ramazanski_savjeti

Ramazan - mjesec oprosta


Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova.Neka je selam i salavat na Muhammeda Allahovog Poslanika, na njegovuorodicu, na njegove drugove (ashabe) i na sve sljedbenike muslimane.
Nastupio nam je casni mjesec i velicanstven doivljaj. To je mjesec Ramazan u kojem je objavljen Kur'an, kao uputa ljudima, jasan vodic pravom putu. Njegova prva trecina je milost, druga je oprost, a treca je oslobodjenje Allahovih robova od vatre.


Uzvieni je odlikovao mjesec Ramazan u odnosu na druge mjesece mnogim prednostima. Poslanik, s.a.v.s., kae: Mom ummetu (mojim sljedbenicima) dato je pet odlika u Ramazanu, a tako neto nije dato ni jednom narodu prije mog ummeta:
- Zadah iz usta postaca drai je ugodniji Uzvienom Allahu od mirisa miska;
-Meleki za postace mog ummeta mole oprost sve dok se ne omrse;
-Allah Uzvieni, svaki dan ukraava za njih Dennet i govori: Jo malo, i od mojih robova ce biti otklonjena svaka briga i uznemiravanje i oni ce uci u tebe.
-Onemogucuju se sve ejtanske spletke, pa ne mogu ciniti ono to inace uobicajeno rade; -Bice im oproteno u zadnjoj noci... Neko upita Je li to noc Lejletu-l-kadr, o Allahov Poslanice?", a on odgovori: Ne, nego kada neki radnik svoj posao do kraja uradi, onda mu se za taj posao isplati naknada i placa.

VRIJEDNOST POSTA

1. U mjesecu Ramazanu otvaraju se dennetska vrata, a zatvaraju dehennemska, ejtani se vezuju u lance. Kada dodje Ramazan, otvaraju se dennetska vrata, a zatvaraju dehennemska, a ejtani se vezuju. (Buharija i Muslim).
2. Post titi vjernika i vjernicu od vatre. Reusulullah, a.s., je rekao: Post je tit od vatre,
kao to je tit nekoga od vas cuvao u borbi.
3. Jedan dan posta udaljava lice postaca od dehennemske vatre za rastojanje od sedamdeset godina hoda.
4. Nagrada posta ima neprocjenjivu vrijednost.
Kae Poslanik, a.s.: Allah kae: Sve aktivnosti covjeka su njegove, osim posta, post je Moj i Ja za njega dajem nagradu. (Prenosi Muslim,
Ahmed i Nesai).
5. U Dennetu ima jedna kapija koja se zove Rejjan. Na sudnjem danu kroz nju ce ulaziti samo postaci i niko vie. Kada oni na nju udju, kapija ce se zatvoriti i vie niko na nju nece moci uci. (Buharija i Muslim).
6. Dova postaca se ne odbija, a pogotovo pred iftar. Rekao je Poslanik, a.s.: Postacu
nece biti odbijena ni jedna dova koju uputi Allahu prilikom iftara. (prenosi Ebn Made)
7. U njemu je noc vrjednija od 1000 mjeseci, to je Lejletu-l-kadr. Poslanik, a.s., je rekao: Ljudi dolazi nam velicanstven mjesec, mjesec pun bereketa, u kojem ima jedna noc vrjednija od 1000 drugih mjeseci.

SMISAO POSTA

Smisao posta se ogleda u viestrukim duhovnim, socijalnim i zdravstvenim koristima:

1. U duhovnom smislu post jaca volju i izdrljivost, uci obuzdavanju i suzbijanju prohtijeva, ulijeva i razvija osjecaj bogobojaznosti. Kae Uzvieni Allah: 0 vjernici!
Propisuje vam se post, kao to je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili. (El-Beqare, 183.)
2. U socijalnom smislu post medju svim pripadnicima Islama ulijeva osjecaj pravednosti i jednakosti. S jedne strane, razvija osjecaj samilosti i tenje za etickim vrijednostima, a s druge strane, drutvo cuva u cjelini od svakojakih zala i poroka.
3. U zdravstvenom smislu post procicava crijeva, jaca eludac, uklanja tetne naslage iz organizma, smanjuje gojaznost i preopterecenost stomaka satom. Poslanik s.a.v.s. je rekao: Postite, bicete zdravi.

PROPIS RAMAZANSKOG POSTA

Post je propisan druge godine po Hidri. Ramazanski post je stroga obaveza propisana Kur'anom i sunnetom i idmaom (jednoglasnim miljenjem) islamskog ummeta.

RUKNOVI POSTA

1. Nijjet donijeti, tj. Srcem odluciti da se posti, ukoliko se radi o obaveznom postu. Nijjet je potrebno donijeti nocu. prije zore, jer je Allahov Poslanik, a.s. rekao: Onaj ko ne zanijjeti post nocu, prije zore, taj i nema posta. (Tirmizi)
2. Imsak tj. ustezanje od jela, pica, spolnog odnosa i svega drugog to kvari post.

TA KVARI POST?

1. Jelo i pice
Onaj ko pokvari post jelom i picem duan je napostiti te done. Pod ovim se podrazumijeva namjerno jedenje i pijenje. Medjutim ako bi neko jeo ili pio u zaboravu ili grekom, ne mora napostiti. Poslanik, a.s., je rekao: Ko zaboravi da posti, pa pojede neto ili se napije vode, neka nastavi sa postom, jer Allah ga je nahranio i napojio.
2. Poslanik, a.s., je rekao:
Koga nadvlada nagon za povracanjem, nije duan napostiti, ali ako neko namjerno prouzrokuje povracanje, neka naposti taj dan.
3. Hajz i Nifas
Ako ena dobije menstruaciju ili se porodi, pa makar se to desilo na trenutak prije zalaska sunca, post je pokvaren i nuno ga je napostiti.
4. Namjerno izazivanje izlaska sjemena (ejakulacija).

TA JE POSTACU DOZVOLJENO ?

1. Postacu je dozvoljeno kupanje i rashladjivanje vodom.
2. Podvlacenje surme i upotreba kapi za oci i slicno dozvoljeni su pa makar osjetio ukus u grlu, ali je bolje to odgadjati do uvecer.
3. Poljubac postaca. U hanefijskom mezhebu poljubac je mekruh samo ako izazove strast, ali u svakom slucaju za postaca je bolje ostaviti se toga.
4. Injekcije bez obzira davala se u venu ili negdje drugo, ali da nije hranjive prirode.
5. Putanje krvi. Postacu je dozvoljeno putanje krvi, osim ako to utice na fizicko slabljenje postaca. Davanje krvi za laboratorijske analize i slicno je dozvoljeno.
6.Ispiranje usta i nosa. Dozvoljeno je ispiranje usta i nosa ali je mekruh u tome pretjerivati.
7. Stvari od kojih se ne moe cuvati, a dozvoljene su kao na primjer: gutanje pljuvacke, praina koja je na putu, slina itd.
8. Postacu je dozvoljeno da osvane dunup, kao to je dozvoljeno eni koja je bila u hajzu ili nifasu, pa joj je prestalo krvarenje, da zaposti prije kupanja, a kupanje moe odgoditi do iza zore, s tim mora zanijetiti post, a kupanje mora obaviti prije isteka namaskog vremena.

TRAENJE NOCI KADRA (NAJVRIJEDNIJE NOCI)

Lejletu-l-kadr bolja je od 1000 mjeseci. Ona se nalazi u zadnjih deset neparnih noci Ramazana. Od Aie, r.a., se prenosi da je rekla: Rekla sam - 0 Allahov Poslanice, kada bih znala u kojoj je noci Lejietu-l-kadr, ta bih u njoj cinila? - a on je odgovorio - Reci, Allahu moj, Ti si Onaj koji oprata, voli da oprata, pa mi oprosti.
(Buhari i Muslim). Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: Ko posti Ramazan, vjerujuci nadajuci se nagradi, oproteni su mu (mali) grijesi koje je do tada pocinio. (Muttefequn alejhi).

Braco muslimani i sestre muslimanke, iskoristite mjesec Ramazan, iskreno cineci tevbu Allahu Uzvienom. Moda nam se ova prilika nece drugi put ponoviti. Zaista onaj ko se iskreno ne pokaje u Ramazanu, u mjesecu kada su ejtani okovani
u lance kada ce to uciniiti...?!



Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

RAMAZANSKI SAVJETI

POSJETITE MINBER.BA