Ponedjeljak, Svibanj 21, 2018
ramazanski_savjeti

Kako jezik postiIbn Abbas je svom jeziku običavao reći: "O jeziče! Govori dobro da bi pobijedio, a suzdrži se od ružnog, da bi se spasio.”
Zasigurno, Allah će biti milostiv prema onima koji paze šta pričaju i mjere svoje riječi. Uzvišeni veli: „On ne izusti ni jednu riječ, a da pored njega nije prisutan Onaj koji bdije“ (Qaf 50:18).
Svaka izjava je zabilježena i svaka riječ se broji: „A Gospodar tvoj nije nepravedan prema robovima Svojim“ (Fussilet 41:46).
Koliko samo postača pokvari post zloupotrebljavajući svoj jezik?!
Kako ljudi mogu postiti a da pri tom obuzdaju svoje jezike od ružnog govora?

Smisao posta nije u tome da postač osjeti glad i žeđ, već da bude lijepog ponašanja i smirene duše. Zaista, postoji puno prijestupa kojima je uzrok jezik kada se ne kontroliše. U to spada: laganje, ogovaranje, klevetanje, nepristojno izražavanje, psovanje, davanje lažnih izjava, vrijeđanje i ruganje.
Jezik može biti uzrok dobra ili zla. Oni koji budu jezikom spominjali Allaha, tražili Njegov oprost, hvalili Ga i veličali, zaradit će Allahovo zadovoljstvo. Međutim, oni koji jezikom omalovažavaju i vrijeđaju svetinje, njih će zadesiti velika neprijatnost na oba svijeta.
O postači, neka vaš jezik bude vlažan od sjećanja na Allaha i budite svjesni Njegovog postojanja. Očistite vaš jezik od brbljanja, a vaše tijelo od neposlušnosti.

Preuzeto, uz neke dodatke, sa: www.discover-islam.com.
Šejh `Aa'id Abdullah Al-Qarni je eminentni saudijski učevnjak i misionar. Doktorirao je iz oblasti hadiskih znanosti. Snimio je mnogo audio-snimaka i TV emisija.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

RAMAZANSKI SAVJETI

POSJETITE MINBER.BA