Utorak, Svibanj 22, 2018
tekstovi_logo

Poučna priča - Darežljivost


prosjakJedna djevojka se udala za bogatog trgovca. On je posjedovao golemu radnju u kojoj je prodavao tkanine i odjeću. Jednog dana je kupio pile i od svoje žene zatražio da ga skuha kako bi za večeru pojeli jedan dio. Kada su počeli večerati neko im pokuca na vrata. Trgovac ih otvori i ugleda gladnog siromaha koji je tražio nešto za jelo. Trgovac odbi da mu išta da, izgalami se na njega i otjera ga.

- Neka ti Allah oprosti, gospodine – reče mu prosjak – da nemam velike potrebe i da me ne mori velika glad, ne bih pokucao na tvoja vrata!

Trgovac nije sačekao da prosjak završi, grubo mu je zalupio vrata ispred njega i vratio se za sofru.

- Zašto si ovako zalupio vratia siromahu? – upita ga žena.

- Šta sam trebao uraditi? – ljutito će muž.

- Mogao si mu dati komad pileta, makar njegova krila koja bi mu ublažila glad!

- Zar da mu dam cijela krila?! Zar si poludila?!

- Pa mogao si mu se bar lijepo obratiti!

Nakon nekog vremena trgovac otišavši u svoju radnju vidje da je u požaru izgorjela tkanina i odjeća te da ništa nije ostalo. Vrati se tužan kući i reče ženi: – Vatra je radnju pretvorila u pepeo, ostao sam bez ičega!!

- Ne tuguj, mužu moj! Strpi se u Allahovom određenju. Ne očajavaj u Njegovoj milosti i On će ti nadoknaditi.

- Slušaj ženo, dok se to ne desi, otiđi kod svoga oca, jer te ja ne mogu izdržavati!

Žena ga napusti. Međutim, Allah ju počasti brakom sa drugim čovjekom koji je bio plemenit i milostiv prema gostima. Hranio je gladne i nije odbijao siromahe i prosjake. Jedne večeri kada je žena postavljala sofru da večera sa svojim mužem neko pokuca na vrata. Ona ustade da vidi ko kuca.

- Tamo je jedan prosjak koji se žali da je gladan i traži da jede – reče žena.

- Daj mu jedno od ova dva pileta. Nama je za večeru dovoljno jedno. Allah će nam sigurno nadoknaditi. Nećemo razočarati onoga koji nam je pokucao na vrata.

- Kako si plemenit i dobar, mužu moj!

Žena uze pile i dadne ga prosjaku. Potom se očiju punih suza vrati mužu da nastavi večerati. On to primijeti i iznenađeno reče: – Šta te je rasplakalo, draga ženo?

- Plačem od velike tuge!

Muž je upita za razlog a ona odgovori: – Plačem jer je prosjak koji je kucao maločas ustvari moj bivši muž!!!

Ona mu ispriča priču o njenom prvom škrtom mužu koji je vrijeđao prosjake i odbijao ih ne dajući im ništa i ružno im se obraćao.

- Ženo moja, ako je prosjak koji je kucao na naša vrata tvoj prvi muž, onda sam ja prvi prosjak! – reče joj njen plemeniti muž.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POUKE I PORUKE

POSJETITE MINBER.BA