Subota, Svibanj 26, 2018
tekstovi_logo

ISKORISTIMO SNJEŽNO NEVRIJEME ZA ZAŠTITU OD ZEMHERIRA


snowVećina nas dovi da nas Allah zaštiti od džehennemske vatre, ali koliko nas se sjeti najgoreg mjesta u Džehenemu a u kome nema vatre već je u njemu nepodnošljiva hladnoća:

Od Ebu Hurejre r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik alejhi selam rekao: Džehennemska vatra se požalila Allahu riječima: "Gospodaru, moji plamenovi pojedoše jedni druge pa mi daj malo oduška, pa joj Allah dozvoli dva oduška, jedan ljeti a drugi zimi, zato, kada osjetite najveću toplotu ljeti, znajte da je to odušak Džehennema, a kada osjetite najveću hladnoću zimi, znajte daje i to odušak Džehennema." (Muttefekun alejhi)

Poslanik sallallahu alejehi ve sellem je rekao: "U Džehennemu postoji mjesto (zemherir) u kojem će se nevjernici smrzavati od hladnoće.“


Bilježi Ibn Ebi Ed-Dunja preko E'ameša od Mudžahida da je rekao: "U Džehennmu ima i mjesto nesnosne hladnoće (zemherir) u kojem će stanovnici Džehennema pokušavati naći spas od vatre, pa će bježati u to mjesto, a kada dospiju u njega čuće se pucketanje njihovih kostiju od hladnoće u njemu."

Prenosi Kabus Ibn Ebi Zabjan od svoga oca od Ibn Abasa r.a., da je rekao: "Stanovnici Džehennema će zatražiti da im se ublaži džehennemska vrelina pa će na njih zapuhati hladan vjetar od kojeg će im se kosti lediti pa će tada zatražiti da im se vrati vrelina."

Iz gore citiranih predaja se jasno vidi da je u Džehenemu hladnoća veće iskušenje nego toplota i da će oni koji na trenutak uđu u Zehmerir, odmah tražiti povratak u vatru a koja je nesnosna i strašna. Pa ako Allah kaže da je vatra za nas stvorena kao milost: "Mi činimo da ona podsjeća i da bude korisna onima koji konače.“ (Al- Vaki'a 73), tada i ovolike snježne padavine, hladnoća i otežan normalan život, treba da nam bude podsjećanje na Zehmerir, a samim time da povećamo naša dobra djela što je uz dovu najbolji recept za čuvanje od džehennema. Svjedoci smo da je saobraćaj veoma otežan, da su putevi ne očišćeni  i da zimske službe nemaju dovoljno kapaciteta da stignu na sve strane. Već se dešavaju u prve žrtve sa smrtnim ishodom.

Braćo moja, ovim tekstom se prije svage obraćam vama i pozivam vas u ime Allaha da ovo vrijeme iskušenja iskoristimo kao Allahovu blagodat prema nama. Sigurno da je u mnogim mjestima narušen komšijski odnos prema vjernicima. Nećemo ulazit u dublje analize uzroka takvog stanja ali sigurno da ih uz iskren nijet i pametne poteze može promjenit i okrenut u našu korist.

Evo na primjer, sada su mnoga sela okovana snijegom i potpuno odsječena od civilizacije,a to znači da su odsječeni od bolnica, škola, prodavnica, radnih mijesta... Ukoliko bi se braća pokazala kao uzorne komšije koje prve izlaze u radne akcije čišćenja snijega, ukoliko nebi  čekali da to drugi neko uradi ili nedaj Bože da ih zaobiđu, već organizovane, takve akcije, tada sigurno da bi prije svega pokazali ljepotu islama, važnost komšijskog odnosa i pomaganja drugog u nevolji.

Sigurno da su hiljade staraca i starica zatrpani snijegom u ovom iskušenju kojim nas je Allah sikušao jedne drugima, mnogi od njih nisu u stanju ni ispred svojih vrata da počiste i da dođu do drva ukoliko ih uopšte imaju a naša djeca bi trebala da sprovedu u praksu ono na što ih mi insa-Allah  učimo ....

Neka odu i staru nenu i dedu obraduju unošenjem drva u kuću dok babe čiste snijeg ispred njihovih vrata a mame provjeravaju da li je potrebno nešto skuhat ili oprat jer sigurno da je ovolika zima zatekla mnoge nespremne i sa oskudnim namirnicama do kojih ne mogu doći ili nemaju sredstava da ih kupe.

Samo dragi Allah zna koliki je broj onih koji su već davno potrošili ono malo zimnice što su bili pripremili a naša vreća uglja ili drva može da uz Allahovu pomoć bude spas potencijalne promrzle osobe ...

Sve su to putevi da sebi kupimo Dznnet Firevz insa-Allah a u isto vrijeme našim komšijama, zajednici, pokažemo kako mi živimo Islam i koliki značaj naše komšije imaju u našem životu.

Svako od nas, zna otprilike, u njegovom komšiluku, ko ima dovoljno drva i uglja za zimu i ostalih namirnica pa neka ovo bude prilika za tajna i javna dobra djela. Vrećica namirnica ispred nečijih vrata, može biti sebeb džennetskih ljepota a taj isti iznos možeš da potorošiš na čipsove, sokove i druge grickalice uz TV u toploj prostoriji dok se naše komšije mrznu i gladuju u svojoj samoći.

Molim vas, draga moja braćo i voljene sestre sjetimo se džehenemmske hladnoće i iskoristitmo ovo vrijeme za zaštitu od nje. Bit će nam drago na Sudnjem danu što ovo vrijeme nismo prespavali:

Rekao je Abdu-1-Melik b. Umejr: "Prenešeno mi je da će stanovnici Džehennema zamoliti njegove čuvare da ih izvedu iz vatre u drugi dio Džehennema, pa će ih izvesti a tamo će ih zateći nesnosna hladnoća koju neće moći podnijeti i zbog koje će tražiti da se ponovo vrate u Vatru."

Prenosi Ebu Ne'im sa svojim lancem prenosilaca od Ibn Abasa da Ka'b r.a., rekao: "U Džehennem u postoji takva hladnoća a to je zemherir od koje se meso odvaja od kostiju, stanovnici Džehennema se vatrom utiču od nje."

Prenosi se da je Ibn Mes'ud r.a., rekao:“Zehmerir je dio džehennemskog azaba (patnje)." Od lkrimeta se prenosi da je rekao: "To je žestoka hladnoća“Prenosi se za Zubejda El-Jarnija daje jedne noći spremajući se za noćni namaz prišao kofi iz koje se abdestio. Želivši otpočeti sa abdestom on gurnu ruku u vodu te je zateče veoma hladnu i ledenu, pritome mu naumpade Zehmerir i on tako s rukom u vodi ostade do zore. U tom stanju ga zateče njegova služavka, koja u čudu upita: "Šta ti se desilo gospodaru pa ne provede noć u namazu kao i obično“? On joj reče: "Teško tebi,sinoć se htjedoh abdestiti ali me je ova ledena voda potsjetila na džehennemski Zehmerir pa sam Allaha mi zaboravio na hladnoću ove vode sve dok ti ne dođe, zaklinjem te da o ovome ne govoriš nikome za moga života" pa se to nije saznalo sve do poslije njegove smrti, Allah mu se smilovao!

Ako sve ovo pročitamo i shvatimo kao jasnu poruku, onda nam neće biti nimalo teško da dođemo na ideju kako maksimalno da iskoristimo ovu Allahovu milost kojom nas je iskušao jedne drugima.

Ja znam da imamo puno braće koji teže za dobrim djelima i unaprijed se ponosim njihovim rezultatima, a i vi moje drage sestre, pozivam nas sve zajedno da se anagažujemo i svojim ženskim vještinama, rahmetom i emocijama, zaradimo džennetske ljepote u kojima ćemo se insa-Allah zajedno prisjećati ovih dana kojima smo sebi povećale stepene na dunjaluku i ahiretu.

Naše bolnice su prepune bolesnika kojima će mnoge porodice biti spriječene da dođu u posjete a naša zdjelica tople čorbe i vruće pite biće teška na vagi dobrih djela inša-Allah. Tu su i oni kojima je potrebno oprati odjeću a to je za nas sitnica koja može da bude poput Uhuda.... Mi smo vjernici na rječima i djelima i ljepotu Islama ćemo rado pokazati i drugima..

El-Hasan je rekao: “Divan li je ovaj svijet za vjernika koji, i uz malo truda na njemu zaradi Džennet, a jadan li je ovaj svijet za nevjernika i licemjera koji noći dangubi u uživanja, pa na njemu zaradi Džehennem!“

Nađa DizdarevićAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POUKE I PORUKE