Subota, Svibanj 26, 2018
tekstovi_logo

Djela koja nam garantuju društvo Poslanika salallahu alejhi ve sellem u džennetu


dzeneet

Pitanje: Možete li me molim vas obavijestiti o djelima koja mi garantuju društvo Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, u džennetu?

Odgovor (Sheikh `Abdu-r-Rahmân b. `Abd al-`Azîz al-`Aql, professor at al-Imâm University, Riyadh):
Zaista ne možemo svesti djela koja vode u društvo Poslanika sallallahu alejhi we sellem na 4 djela, ali, evo, pokušat ćemo sa sljedećih 4, koja su navedena u sunnetu:

1. Često obavljanje nafila namaza

Rabija ibn Ka'b prenosi: Bio sam u društvu Poslanika s.a.w.s. jedne noći, i donio sam vodu i ono što mi je naredio. Zatim mi je rekao: "Traži (šta god hoćeš)".

Rekao sam: "Želim biti u tvom društvu u džennetu".

On upita: "Želiš li išta više osim toga?"

Odgovorih: "To je sve":

Zatim on reče: "Onda mi pomozi da to dostigneš time što ćeš često biti na namazu". (Sahih,Muslim)

2. Lijepo ponašanje

Poslanik, sallallahu alejhi we sellem je rekao: "Ljudi koje najviše volim među vama i oni koji će sjediti najbliže meni su oni koji imaju najljepše ponašanje". (Tirmizi, Albani ga je proglasio vjerodostojnim)

3. Briga o siročadima

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem je rekao: ""Ja i onaj koji se brine o siročetu ćemo biti ovako blizu u džennetu", i on pokaza sastavljena dva prsta svoje ruke". (Sahih,Buhari)

4. Udovica koja se brine o svom siročetu

Poslanik, sallallahu alejhi we sellem jer rekao: ""Žena koja je sa djetetom ostala nakon smrti muža, odgajala ga dok ne odraste ili dok ne umre, iako je mogla jer je bila lijepa i imala visok položaj u društvu, ćemo biti ovako blizu u džennetu", i pokaza na spojena dva prsta svoje ruke". (Ebu Davud, ipak, šejh Albani ga je proglasio slabim)

A Allah zna najbolje.

http://islamtoday.com/node/658

www.islam-iman.com – Prevela: Amina MujelaAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POUKE I PORUKE

POSJETITE MINBER.BA