Subota, Svibanj 26, 2018
tekstovi_logo

Ne govori ono za što ćeš sutra tražiti ispriku


ramazan2013_1U drugom savjetu Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ne govori ono za što ćeš sutra tražiti ispriku!”, tj. savjetuje nas da ne govorimo ono za što ćemo se pravdati i tražiti halala. Ovo je savjet za čuvanje jezika, jer od jezika zavisi i naš dunjaluk i naš ahiret. Onda kada čovjek sačuva svoj jezik, tada će sačuvati i svoje ostale organe, ali kada ga pusti i o njemu ne vodi brigu, bit će upropašten i na dunjaluku i na ahiretu: “A zar će ljude u Vatru na njihova lica bacati išta drugo osim ono što su posijali svojim jezicima?!” (Tirmizi, 2616, Ibn Madža, 3973, a Albani ga je ocijenio vjerodostojnim)

Opasnost jezika uistinu je velika, ali mi, nažalost, većinom nismo ni svjesni te opasnosti. Najviše problema koji snalaze muslimane dolazi upravo zbog njihovih jezika. Bolesti i pogubne posljedice jezika zaista su brojne. Još brojnija su predavanja, savjeti, vazovi i upozorenja na njih, međutim, većina muslimana nije u stanju da se sačuva tih posljedica. Zašto? Zato što su navikli da ne vode brigu o svom jeziku, da ga ne kontroliraju i ne nadziru.

Kada bi se prihvatili ovog Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, savjeta, bili bi mirni i oni, a i drugi od njih! Ne govori ništa za što ćeš se poslije morati kajati i tražiti oprost, kloni se svake riječi zbog koje ćeš se kasnije morati izvinjavati i pravdati. Jer, kada pustimo riječ, postajemo njeni zatočenici, a prije nego što je izgovorimo, njeni smo vlasnici. Ovo je posebno važno jer kada nešto izgovorimo, moramo imati u vidu i biti svjesni da naše izvinjenje možda neće biti prihvaćeno, možda nećemo dobiti halal. Stoga, neprocjenjivo je važno da postupamo po ovom savjetu voljenog Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, pa ćemo živjeti u istinskom rahatluku.

Prisjetimo se samo koliko je jedna riječ pokidala rodbinskih veza, posijala neprijateljstava, rastavila bračnih drugova! To su bile sve njene posljedice na dunjaluku, a možemo misliti kakve su njene posljedice na ahiretu. Svi smo čuli za Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “A zar će ljude u Vatru na njihova lica bacati išta drugo osim ono što su posijali svojim jezicima?!” Prihvatimo se ovog savjeta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, jer je, uistinu, u njemu spas!Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POUKE I PORUKE

POSJETITE MINBER.BA