Ponedjeljak, Svibanj 21, 2018
tekstovi_logo

Nekoliko savjeta za uspješno učenje


ucenje  Dok učite, treba da se oslobodite svih problema i da od sebe otklonite sve ono što vam odvlači misli i tjera vas na gubljenje vremena. Očistite mjesto za učenje od stranih faktora! Go­vor drugih osoba, televizija ili telefon kvare vaš ritam i negativno utječu na vaš rad i od njih treba da se udaljite.

●  Nemojte učiti dok ste gladni ili, pak, pre­punog želuca. Pretjerana nesanica, umor i neprestani rad, također vam mogu pokvariti atmosferu za učenje. Ne počinjite sa učenjem odmah poslije jela, već nakon što se malo odmorite!

  Radna soba, po mogućnosti, ne treba da je mnogo vruća, ali ni mnogo hladna.

●  Dok učite, da ne biste stalno ustajali i sjeda­li, literaturu i potrebni materijal držite pri ruci.

  Neophodno je da napravite plan učenja i da pratite da li ga se pridržavate ili ne. Plan stavite na mjesto gdje ćete ga vidjeti i radite ne odvajajući se od njega!

●  Termine učenja možete odrediti na 25 – 30 minuta, a odmore – u intervalu od 10 minuta.

  Ako niste primorani, ne prelazite poslije učenja jednog predmeta na učenje sličnog predmeta, da ne biste osjetili dosadu i zamor.

  Periodi u kojima je mozak spreman za učenje i kada osoba može bolje razumjeti ono što čita razlikuju se od osobe do osobe. Ovo sami kod sebe ispitajte.

●  Prilikom učenja pravite posebne bilješke, jer to daje veliku korist učenju, ojačava znanje i pam­ćenje i olakšava prisjećanje.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POUKE I PORUKE

POSJETITE MINBER.BA